فناوریهای دیجیتال و دنیای اینترنت در سالهای گذشته، تغییرات چشمگیری داشتهاند و با رشد طوفانی هوش مصنوعی در دو سه سال گذشته، قاعدهی بازی بهکلی عوض شده است. چنین تغییراتی، مستلزم وضع قوانین متناسب با این تغییرات برای حفاظت از کاربران و دادههای آنها است؛ اما گاه در برخی مناطق و کشورها، به دلیل ناآشنایی با این فناوریها و یا به دلیل فرهنگ و رسوم خاص آن کشور، قوانین عجیبی وضع میشود. در این مقاله از بانی مگ میخواهیم به برخی از قوانین عجیب حوزهی دیجیتال، اینترنت و هوش مصنوعی بپردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.
قوانین عجیب حوزهی دیجیتال، اینترنت و هوش مصنوعی
قوانین وضعشده در حوزهی دیجیتال، اینترنت و هوش مصنوعی بهمنظور حفاظت از کاربران و دادههای آنها وضع میشوند؛ اما بااینوجود، به دلیل تفاوتهای فرهنگی و سیاسی در کشورهای مختلف، ممکن است برخی از این قوانین از نظر شهروندان یک کشور دیگر، عجیب و نامعقول به نظر برسند. در ادامه برخی از این قوانین را با هم بررسی خواهیم کرد.
قوانین عجیب مرتبط با اینترنت در کشورهای مختلف
در آلمان، استفاده از نمادهای نازی در هر محتوای دیجیتالی بهصورت کلی ممنوع است. این قانون بهمنظور مقابله با ترویج نفرت پراکنی و حفظ تاریخ و فرهنگ این کشور تصویب شده است. حتی بازیهای کامپیوتری که در آن نماد صلیب شکسته بهکاررفته باشد، در آلمان ممنوع میباشند.
کره شمالی یکی از محدودترین و بستهترین اینترنتهای دنیا را داشته و دسترسی به اینترنت بسیار محدود و کنترل شده است. فقط تعداد محدودی از مسئولین دولتی به اینترنت بینالمللی دسترسی دارند و مردم عادی تنها به شبکه داخلی با نام کوانگمیونگ (Kwangmyong) متصل هستند که محتوای آن توسط دولت کنترل میشود. این شبکه که به معنای «ستاره درخشان» است، یک اینترنت ملی، یا به عبارت درستتر، اینترانت است که به شهروندان اجازهی دسترسی به وبسایتها و خدمات جهانی را نمیدهد و برخلاف نامش، خیلی درخشان نیست!
چین، یکی از بزرگترین و قویترین سیستمهای فیلترینگ در دنیا را دارد که به دیوار آتش بزرگ چین (Great Firewall of China) مشهور است. این سیستم دسترسی به بسیاری از وبسایتها و خدمات بینالمللی مانند گوگل، یوتیوب، فیسبوک و توییتر را مسدود کرده است و جایگزینهای داخلی را برای آن در نظر گرفته است. بسیاری از ابزارها و اپلیکیشنهای پالایششکن، بهطور ویژه برای مقابله با دیوار آتش چین طراحی شدهاند؛ هرچند که استفاده از همین ابزارها نیز غیرقانونی است و مجازاتهای سنگینی را در پی خواهد داشت.
درنهایت عربستان نیز یکی دیگر از کشورهایی است که قوانین عجیب و سختگیرانهای در حوزهی اینترنت دارد. بر پایهی قوانینی که در دههی گذشته به تصویب رسیده، کسانی که در شبکههای اجتماعی اقدام به شایعهپراکنی و انتشار پستهای ضد حکومتی نمایند، میتوانند به مجازاتهای مختلفی از منع استفاده از اینترنت تا اعدام محکوم شوند.
قوانین جالب در مورد هوش مصنوعی
ژاپن یکی از کشورهای پیشرو در تدوین قوانین هوش مصنوعی است و این فناوری و همچنین رباتها را جایگزینی برای نیروی کار انسانی نمیداند، بلکه از آنها بهعنوان ابزارهای کمکی یاد میکند و به دنبال ایجاد یک همزیستی مسالمتآمیز میان انسان و ماشین است. همچنین این کشور پروژههایی را برای حمایت از رباتها بهعنوان شهروندان کشورش دنبال میکند.
اتحادیهی اروپا نیز همگام با فراگیری هوش مصنوعی، در حال تدوین قوانینی متناسب با آن است. یکی از این قوانین ممنوعیت استفاده از هوش مصنوعی در تحلیل و تشخیص احساسات انسانی در مدارس، محل کار و حتی مراکز پلیس است. این ممنوعیت به این دلیل است که دقت نرمافزارهای مرتبط، صد درصد نیست و ممکن است دارای خطا باشند. همچنین نیروهای پلیس تنها با داشتن تأییدیههای قضایی امکان استفاده از شناسایی بیومتریک افراد با استفاده از هوش مصنوعی را دارند و همین هم به ۱۶ جرم خاص محدود شده است.
اما برخلاف اتحادیهی اروپا، چین استفاده از هوش مصنوعی را در دستگاههای نظارتی و تشخیص چهرهی خود اجباری کرده است و این فناوری در دوربینهای امنیتی نصبشده در معابر عمومی به کار میروند.
امارات نیز با تأسیس وزارت هوش مصنوعی، تلاش کرده است تا خود را بهعنوان یکی از رهبران هوش مصنوعی در جهان معرفی کند. هدف از تأسیس این وزارتخانه نیز بهبود کارایی دولتی و ارائهی خدمات بهتر به شهروندان عنوان شده است.
قوانین دیجیتالی عجیب در مورد دادهها و حریم خصوصی
از دیگر قوانین عجیب حوزهی دیجیتال، اینترنت و هوش مصنوعی، میتوان به قوانین مرتبط با دادهها و حریم خصوصی اشاره کرد. یکی از عجیبترین قوانین در این حوزه، مربوط به شرکت سازندهی محبوبترین گوشیهای دنیا، یعنی اپل است. در قوانین مرتبط با حریم خصوصی سرویس iCloud، آمده است که شرکت اپل میتواند در هرزمانی که تشخیص دهد دادهای نامناسب است، به دادهها دسترسی پیداکرده، آن را بررسی کرده و در صورت لزوم پاک کند! شاید عکسهای پیتزاها و یا حیوانات خانگی اهمیت چندانی نداشته باشد؛ اما زمانی که کار به دادههای کاری و مهم میرسد، دیگر نمیتوان با این قضیه کنار آمد.
مشابه فضای ابری اپل، فضاهای ابری دیگری مانند دراپباکس و وان درایو نیز به تشخیص خود میتوانند به دادههای کاربران دسترسی کامل داشته باشند. چنانکه ادوارد اسنودن افشاگر کنونی و کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سرویس دراپباکس را به گروگانگیری حریم خصوصی کاربران متهم کرده است.
سرویسهای ایمیل همچون جیمیل نیز ید طولایی در استفاده از اطلاعات کاربران برای شخصیسازی تبلیغات دارند. این موضوع در قوانین استفاده از سرویس جیمیل آمده است و همهی شما نیز با آن موافقت کردهاید! کافی است تا ایمیلی با مضمون کفش برای دوست خود ارسال کنید و پسازآن سیلی از تبلیغات کفش را در سرویسهای گوگل ببینید!
آرژانتین یک قانون نسبتاً عجیب، اما در نوع خود مفید درزمینهی حفاظت از دادههای شخصی و حریم خصوصی کاربران دارد. بهموجب این قانون، شهروندان میتوانند به تمام دادههای شخصی آنها که توسط سازمان یا شرکتی خاص ذخیرهشده، دسترسی داشته باشند و بدانند چگونه از آنها استفاده میشود. در آمریکا هم شاید قوانین خیلی عجیبی به چشم نخورد، اما هر ایالت میتواند قوانین متفاوتی برای حریم خصوصی داشته باشد و ازاینروی، کاربران را دچار سردرگمی کند.
قوانین مرتبط با کنترل محتوای دیجیتال
سنگاپور قانونی تحت عنوان حقیقتیابی آنلاین دارد که بهواسطهی آن میتواند پستهایی را که در شبکههای اجتماعی منتشر میشوند بررسی کند و آنهایی را که مشکوک به دروغ بودن یا اخبار جعلی هستند، حذف کند. اگرچه هدف این قانون، مقابله با پخش شایعات و اخبار جعلی عنوان شده، اما برخی این قانون را خطری برای آزادی بیان میدانند.
بسیاری از اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی، انواع فیلترها در خود جای دادهاند که بهوسیلهی آنها میتوانید صورت خود را روتوش کنید و تصویر بینقصتری داشته باشید؛ اما در همه جای دنیا، ماجرا به این سادگی نیست. در کشور نروژ قانونی تصویب شده که بهواسطهی آن، اینفلوئنسرها موظف میشوند تا مشخص کنند عکسی را که منتشر کردهاند، دارای روتوش است یا خیر. تصویب این قانون به دلیل نگرانی از آسیبهای اجتماعی ناشی از استفاده از این فیلترها است که میتوانند اثرات مخربی بر باورهای جوانان و نوجوانان گذاشته و استانداردهای زیبایی غیرواقعی را در میان آنان ترویج دهد. فرانسه و بریتانیا نیز در سالیان اخیر به دنبال تصویب قوانین مشابهی بودند.
همچنین استرالیا قانونی را درزمینهی کنترل محتوای تروریستی تصویب کرده است که پلتفرمهای دیجیتال را ملزم میکند این محتوا را فوراً شناسایی و حذف کنند و در صورت سرباززدن از این کار، با جریمههای سنگین و یا ممنوعیت فعالیت در این کشور روبهرو خواهند شد. این قانون از سختگیرانهترین قوانین در حوزهی کنترل محتوای دیجیتال است.
نتیجهگیری
در این مقاله از بانی مگ برخی از قوانین عجیب حوزهی دیجیتال، اینترنت و هوش مصنوعی را با هم بررسی کردیم. قوانینی که در برخی کشورها با جدیت رعایت و پیگیری میشوند، اما ممکن است در مناطق دیگری از دنیا، عجیب و احمقانه به نظر برسند. آیا شما هم قانون عجیب دیگری را در این حوزه میشناسید؟
بیشتر بخوانید: هوش مصنوعی و فشن