برند نوکیا شروع کارش را در کشور فنلاند آغاز کرد. نوکیا در سال ۱۸۶۵ متولد شد و پا به عرصه تولید محصولات الکتریکی و غیره گذاشت. تاریخچه برند نوکیا شاید برای خیلی از علاقمندان در حوزه دیجیتال جالب باشد از این رو در بانی مگ به تاریخچه این برند پرداخته ایم.
شرکت نوکیا با بیش از ۱۵۰سال تجربه بین تولید کنندگان برندهای مختلف توانست موفق عمل کند. این برند در دهه های مختلف با شکست هایی نیز روبرو شد، ولی هر بار با اقتدار از جای خود بلند شد و به همه رقبایش ثابت کرد شکست نشانه پیروزی است.
تاریخچه شرکت نوکیا و تاسیس آن
تاریخچه برند نوکیا به فنلاند بر می گردد. دو جنگ جهانی که در آن دهه رخ داد باعث شد تا شرکت نوکیا بتواند به کشور فنلاند کمک رسانی کند و این موضوع برند نوکیا را در میان مردم فنلاند محبوب و مشهور کرد. برند نوکیا موفق شد تا ۴ درصد از تولیدات ناخالص این کشور را در سال ۲۰۰۰ از آن خود کند، تولیداتی چون کابل، الکترونیک مخابرات، لاستیک و سایر محصولات این کمپانی که در دست تولید قرار گرفتند و در بازارهای دنیا عرضه شدند.
یکی دیگر از دلایل معروفیت این کمپانی برمیگردد به تولید محصولات الکترونیک و مخابراتی که باعث پیشرفت چشمگیری در این صنعت شد. برند نوکیا در سال ۲۰۰۷ بسیار پرقدرت دردنیا مطرح شد، میزان فروش ۴۹.۴ درصدی یک آمار بسیار عالی در بین برندهای دیگر برای نوکیا بود، این موفقیت در زمانی کوتاه به شکست تبدیل شد که درس بزرگی برای رقبا داشت.
(فردریک ایدستام) یک بازرگان، کارآفرین و همچنین مهندس معدن اهل کشور فنلاند بود. این فرد موفق شد در سال ۱۸۶۵ برند نوکیا را تاسیس و به چرخه تولید در صنعت کشور فنلاند مبدل کند.
اولین کارخانه (فردریک ایدستام) در جنوب فنلاند شروع به تولید کرد، بعد گذشت سه سال کارخانه دوم آن هم در نزدیکی شهری به نام نوکیا تاسیس شد. (ایدستام) در سال ۱۸۷۱ تصمیم گرفت دوستش (لئو میشلین) را با خود شریک کند، این دو دوست به کمک هم توانستند شرکت به نام NOKia Ab را راهاندازی کنند.
بعد گذشت چندین سال (ایدستام) بازنشسته شد و در سال ۱۸۹۶ (میشلین) سکان شرکت NOkia Ab را به دست گرفت و به تنهایی این کمپانی را گسترش داد.
(میشلین) در سال ۱۹۰۲ توانست شرکت نوکیا را به چرخه تولید برق در بیاورد و عملکرد چشمگیری را در این زمینه نشان دهد؛ ولی (فردریک) یکی از مخالفان سرسخت (میشیلین) در تولید برق بود وی موفق به توقف این صنعت بزرگ شد.
برند نوکیا در سال ۱۹۲۲ بسیار به سمت ورشکستگی نزدیک شد، یکی از دلایل بزرگ این شکست جنگ جهانی اول بود؛ ولی شرکت worksfinnishruhber برای پیشگیری از ورشکستی برند نوکیا کمک شایانی کرد، که هنوز نوکیا یکی از رقبای این حوزه باقی مانده است.
این شرکت در زمینه تولید لاستیک مشغول به کار بود و این کمپانی فلاندی موفق شد شرکت کابل فنلاند را هم خریداری کند و دستاورد بسیار خوبی برای پیشرفت و توسعه شرکت نوکیا، فراهم کند.
نگاهی به روند شرکت نوکیا
موفقیت شرکت نوکیا در سال ۱۹۶۷ به اوج خود رسید با همکاری برند Nokia Ab و شرکت لاستیک فنلاند و همچنین شرکت کابل فنلاند شرکت نوکیا را به توسعه در آوردند.
برند نوکیا موفق شد تا به تولیدات لاستیک، کابل جنگلداری و الکترونیک دست پیدا کند، همچنین این برند توانست دست به تولید دستگاه های ارتباطی و ماسک گاز m ۶۱ برای حفظ امنیت نیروهای نظامی بزند. بیشترین تولیدات برند نوکیا در این دهه صنعت مخابراتی بود؛ زیرا این صنعت اصلاً در آن زمان مورد استقبال تولید کنندگان دیگر جهان قرار نگرفته بود.
اوج پیشرفت شرکت نوکیا در سال ۱۹۷۰ رخ داد. در این سال اتحاد جماهیر شوروی توانست برند نوکیا را به بالاترین فروش برساند. سود به دست آمده از فروش محصولات برند نوکیا هزینه شرکت و دولت می شد که این امر آنان را به سوی ارتقا کشاند.
یکی از تولیدات شرکت نوکیا با شوروی در بخش فناوری های علمی صورت گرفت. در سال ۱۹۷۷ (کاری کایوامو) مدیرعامل شرکت نوکیا شد و باعث تحولات بسیاری در این کمپانی شد. مشارکت شرکت نوکیا با شوروی، دولت آمریکا را بسیار نسبت به این برند حساس و مشکوک کرده بود. نوکیا برای تولیدات محصولات شوروی در پایان جنگ سرد، از قطعات آمریکایی استفاده میکرد.
(ریچارد پرل) معاون وزارت دفاع وقت ایالات متحده گفته است که برند نوکیا به صورت مخفیانه با پنتاگون دست به همکاری زده و با این همکاری تمام پیشرفت های تکنولوژی کشوری را در اختیار آمریکا قرار داده است. نوکیا در این زمان میتوانست از هر دو جناح برای پیشرفت خود استفاده کند؛ زیرا زمان جنگ سرد، کاملاً یک برند بی طرف بود.
دستاورد های نوکیا
تاریخچه دستاوردهای نوکیا در سال ۱۹۸۴ تا ۱۹۸۷ را میتوان به خرید شرکت سازنده تلویزیون سالورا، شرکت LuxorAB، که در تولیدات لوازم الکترونیک رایانهای فعالیت داشت. شرکت تلویزیونی فرانسوی ocecanic، شرکت موبیرا اشاره کرد که با کمک مهندسان و کارمندان لایق خود موفق شد این شرکتها را به سلطه خود در آورد.
دوران اوج مشهوریت برند نوکیا زمانی اتفاق افتاد که شرکت موبیرا را خریداری کرد. شرکت نوکیا در سال ۱۹۸۲ به کمک موبیرا که سازنده تلفن همراه بود، اولین موبایل خود را با نام mobirasenator تولید و روانه بازار کرد.
مدیران شرکت نوکیا با ساخت تلفن های همراه “موبیرا شاتور” بسیار مخالف بودند. نگاه آنها به تولید این محصول، شبیه وسایل جیمز بود که فقط یک طراحی زیبا اما آینده نگران کننده ای داشت.
بعد گذشت اتفاق هایی که در این شرکت افتاد، درآمد این برند به ۲ ۷ میلیارد دلار رسید یکی از اتفاق های بدی که در این دهه رخ داد خودکشی (کایرامو در تاریخ ۱۱ دسامبر ۱۹۸۸) بود که بسیار روند شرکت نوکیا را مختل کرد. هیچ یک از دوستان و نزدیکان کایرامو علت خودکشی آن را پس از این همه پیشرفت نفهمیدند. بعد از آن (کایرامو سیمو والنتینو) توانست قدرت برند نوکیا را به دست بگیرد.
اولین هدف والنتینو بازسازی بخش های مختلف شرکت نوکیا بود. او بسیاری از زیر مجموعه های شرکت را واگذار کرد و شرکت لاستیک فنلاند را از شرکت نوکیا جدا ساخت. یک شرکت انگلیسی به نام international computer Limited در سال ۱۹۹۱ توانست بخش کامپیوتر و نوکیا دیتا را از شرکت نوکیا خریداری کند.
با فروش این زیر مجموعه ها، شرکت نوکیا به بالاترین افت خود رسید. با این وضعیت اتحاد جماهیر شوروی دچار یک شکست غیر قابل باور شدند؛ زیرا شوروی یکی از معروفترین طرفداران و مشتریان شرکت نوکیا بود. چندی بعد (والنتینو) برای اتفاق هایی که افتاد، پای خود را از این شرکت بیرون کشید. فرد بعدی که مدیریت این برند را به دست گرفت (جورما اولیلا) نام داشت.
یکی از تصمیمات مدیرعامل جدید، متوقف کردن بخش های فروش تلفن همراه بود. او شرکت مبتنی بر مخابرات را جایگزین این بخش کرد. این تصمیم (اولیلا) بسیار برای توسعه کمپانی نوکیا پرثمر بود و بار دیگر نام این برند را عالی جلوه داد.
میزان درآمد نوکیا در سال ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۵ یک میلیارد دلار شد و در سال ۱۹۹۹ نزدیک به ۵ میلیارد دلار این برند معروف، به موفقیت مالی دست پیدا کرد. دوره طلایی و معروفیت برند نوکیا در این سال ها رخ داد.
معرفی محصولات برند نوکیا
در اقدامات اول شرکت نوکیا شروع به تولیدات محصولات کاغذی کرد. در سال ۱۸۹۸ این برند آغاز به تولید لاستیک و تایر خودرو کرد. تولید خطوط تلفن و تلگراف و سیم کشی الکترونیکی در سال ۱۹۱۲ در این کمپانی انجام شد. در سال ۱۹۸۸ بخش تولید نوکیا تایر در این شرکت راه اندازی شد. شرکت نوکیا در سال ۱۹۸۹ کمپانی تولید کاغذ خود را به شرکت اس اسی آ واگذار کرد.
گوشی های هوشمند نوکیا ۳، نوکیا ۵، نوکیا ۶ و نوکیا ۷ و نوکیا ۷/۱ و نوکیا ۸ و ۸.۱ و همچنین نوکیا ۹ در سال ۲۰۱۷ در چرخه تولید تلفن همراه این شرکت قرار گرفتند و در یکی از همایش های بینالمللی موبایل بارسلونا برند نوکیا بر روی صحنه معرفی عموم و شرکت های صنعتی شد. محصولات جدید برند نوکیا ۸.۵ و نسخه ۵G, نوکیا ۱. ۳ و نوکیا ۵۳۱۰ در سال ۲۰۲۰ به بازارهای گوشی های هوشمند معرفی شدند.
جایگاه برند نوکیا در سراسر جهان
برند نوکیا نتوانسته گوشی های هوشمند پرچمدار را مانند برندهای معروف دیگر وارد بازار جهانی کند. برند نوکیا در چندین سال قبل در جدول تولید کنندگان جهانی تلفن همراه در رتبه اول قرار داشت؛ ولی زمانی نگذشت که این برند فنلاندی با شکست روبرو شد. شرکت هایی مانند: اپل و سامسونگ با تولیدات گوشی های هوشمند پرچمدار باعث شدند تا بسیاری از طرفداران این برند را باری دیگر فرا بخوانند؛ اما هچنان کیفیت محصولات نوکیا زبان زد طرفدارانش هست.
با وجود تولیدات جدید تلفن های برند نوکیا حتی نظر مشتریان را به خود جلب نکردند، اما تغییراتی در این برند دیده میشد که باز هم طرفداران زیادی را به سوی خود کشاند و دوباره بورس بازار تلفن های هوشمند جدید را به دست گرفت.
کمپانی نوکیا از طریق شرکت های تابع خود یعنی نوکیا نتورکس در تولید تجهیزات پهنای باند شبکه های موبایل و خدمات مرلتی مدیا نیز فعالیت میکند.
نتیجه گیری:
یکی از دلایل شکست این برند کشمکش های مدیران این شرکت در امور داخلی شرکت بود، ار این رو عدم موفقیت نوکیا برای مدیران آن سنگین تمام شد. اما از دید تحلیلگران نوکیا توانسته در جایگاهی هم رده رقبای خود فعال باشد.
تنها با فروش بخشی از برند نوکیا به مایکروسافت این شرکت میتواند جانی دوباره گیرد و با استفاده از به روزترین و با کیفیتترین محصولات خود مشتریان زیادی را جذب محصولات جدیدش کرد از این رو در بازارهای جهانی مجدد پررنگ دیده شد.
هر چند در بازار ایران، بیشتر محصولات برند نوکیا وجود دارد و تعداد زیادی هنوز به این برند علاقمند هستند می توانید در سایت بانی مگ بهترین محصولات این برند را خریداری کنید.