با ورود فناوریهای جدید، صنعتی مد و فشن با سرعت خیرهکنندهای در حال تغییر است. این صنعت ارتباط تنگاتنگی با خلاقیت و نوآوری داشته و با بهکارگیری فناوریهای جدید و ورود استارت آپهایی با ایدههای خلاقانه به این عرصه، به سطح جدیدی رسیده است. استارت آپهای حوزهی مد و فشن، روشهای خلاقانه و نوینی برای تولید، بازاریابی، فروش و حتی بازیافت پوشاک و سایر محصولات ارائه میدهند و هم نیاز به ترند و استایلهای روز را برطرف میکنند و هم توجه به تغییرات زیستمحیطی را چاشنی کار خود میکنند.
در این مقاله از بانی مگ میخواهیم ابتدا با مفهوم استارت آپ آشنا شویم و ویژگیهای یک استارت آپ موفق را بدانیم؛ سپس به معرفی استارت آپ های مد و فشن محبوب در دنیا میپردازیم و ایدههای خلاقانهی آنها را با یکدیگر بررسی میکنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
استارت آپهای مد و فشن محبوب در دنیا
هزاران استارت آپ مد و فشن در دنیا مشغول به فعالیت هستند که هر یک برای رفع یک مشکل و یا ارائهی یک محصول خلاقانه و نوین و یا تغییر شیوههای بازاریابی فروش مد و فشن، به وجود آمدهاند؛ اما پیشازاینکه به معرفی استارت آپ های مد و فشن محبوب در دنیا بپردازیم، باید بدانیم که اصولاً به چه شرکتهایی، استارت آپ گفته میشود. همچنین باید بدانیم که یک استارت آپ باید چه ویژگیهای داشته باشد تا پروژهی خود را به سرانجام برساند، مشتریان خود را پیدا کند و به موفقیت برسد.
تعریف استارت آپ
استارت آپ به شرکتهای تازه تأسیسی گفته میشود که در ابتدای فعالیت و مسیر خود قرار دارند و بر روی یک محصول یا خدمت نو و منحصربهفرد تمرکز و اعتقاد دارند که این خدمت یا محصول میتواند نیازی از جامعه و بازار را برطرف کند. استارت آپها معمولاً توسط یک یا چند نفر تأسیس میشوند که خود آنها وظیفهی تأمین سرمایهی موردنیاز شرکت را دارند. البته در این راه، از سرمایهگذاران خطرپذیر یا جسور نیز برای تأمین منابع مالی استفاده میکنند.
استارتآپها معمولاً از سرمایهی اولیه برای تحقیق و توسعه استفاده میکنند و ممکن است در ماهها و یا سالهای ابتدایی سوددهی نداشته باشند؛ اما در ادامهی مسیر و با بررسی و تعیین نیاز بازار، باید یک مدل کسبوکار مشخص تدوین کنند تا بتوانند کالای خود را به بهترین شکل به بازار عرضه کنند.
استارت آپها میتوانند یک موقعیت مکانی و یا یک دفتر مشخص برای شرکت خود داشته باشند و یا اینکه بهصورت اینترنتی و مجازی تجارت خود را پیش ببرند. ازآنجاکه استارت آپها تعداد کارکنان کمتری نسبت به شرکتهای بزرگ دارند، امکان یادگیری و پذیرفتن مسئولیتهای بیشتر در آنها فراهم است و همچنین امکان ارائهی ایدههای خلاقانه برای پیشبرد اهداف شرکت وجود دارد؛ اما در کنار این مزایا، ریسک شرکتهای استارت آپی بسیار بیشتر است و خطر شکست پروژه وجود دارد. ساعتهای کاری طولانی، عدم تأمین منابع مالی و یا تعطیلی پروژه، از دیگر مشکلاتی است که استارت آپها میتوانند با آن دستوپنجه نرم کنند.
ویژگیهای استارت آپهای موفق
اولین ویژگی یک استارت آپ موفق داشتن نوآوری و خلاقیت است. این خلاقیت میتواند در یک محصول جدید و یا ترکیب چند محصول با یکدیگر باشد تا از این طریق بتوانند با سایر رقبا همکاران، رقابت کنند.
یک شرکت استارت آپی موفق، صاحب ایدهی مشخصی است و هدفگذاری واقعبینانهای دارد تا بتواند بهدرستی نیاز بازار را شناسایی کند. در کنار این، اعضا و کارکنان استارت آپها، روحیهی نقدپذیری دارند و همواره در حال یادگیری هستند تا بتوانند نقاط ضعف خود را پوشش دهند.
در کنار این موارد، استارت آپهای موفق باید توجه ویژهای به فضای مجازی داشته باشند و در کنار ثبت دامنه و راهاندازی وبسایت برای کسبوکار خود، از ظرفیت شبکههای اجتماعی نیز برای شناساندن محصول خود و جذب مشتریان استفاده کنند. داشتن شبکهی ارتباطی قوی، در نظر گرفتن اصول مشتری مداری، شناسایی راههای تأمین سرمایه و همچنین تدوین یک مدل تجاری درست، از دیگر ویژگیهای یک استارت آپ موفق است.
بررسی استارت آپ های برتر
استارت آپ های مد و فشن محبوب در دنیا تعداد بسیار زیادی دارند که در اینجا میخواهیم برخی از آنها را که در سال ۲۰۲۴ بیشتر موردتوجه قرار گرفتهاند، بررسی کنیم.
نخستین مورد، استارت آپ Allbirds است که صاحبانی آمریکایی و نیوزیلندی دارد و در سال ۲۰۱۴ در سنفرانسیسکو پدید آمد. شعار این شرکت، تولید کفشهایی است که میتوانند طراحی خوب، راحتی و پایداری را در کنار هم داشته باشند. این استارت آپ کار خود را با تولید تنها یک مدل که از پشم گوسفند مرینوی نیوزیلندی ساخته شده بود، آغاز کرد که این مدل با راحتی و طراحی مینیمال خود، بهسرعت در میان خریداران محبوب شد.
کفشهای این شرکت طراحی ساده، بدون لوگو و مینیمال دارند که تمرکز آنها بر راحتی بیشتر است. Allbirds برای تمامی استایلها، از اسنیکرزهای کژوال گرفته تا کفشهای مخصوص دویدن، محصولاتی را تولید کرده است. جورابها و اکسسوریهای این شرکت نیز همان خطمشی را دنبال میکنند و بر راحتی، سادگی و تعهد به مد پایدار، تمرکز دارند.
از دیگر استارت آپهای موفق Dopple است که یک فروشگاه آنلاین پوشاک کودکان است. در این وبسایت، والدین کودک پس از ثبتنام، پرسشنامهای را پر میکنند و در آن سایز، علایق و اطلاعاتی دیگری را دربارهی استایل فرزند خود ثبت میکنند. Dopple با استفاده از این اطلاعات و با بهرهگیری از هوش مصنوعی و الگوریتمهای یادگیری ماشین، پیشنهاداتی را برمیگزیند که مطابق با سلیقه و ذائقهی کودک باشد.
سپس Dopple هر سه ماه یکبار، پکیجی از محصولات خود را که بهطور اختصاصی برای آن کودک طراحیشده، برای والدین ارسال میکند. هدف این استارتآپ ارائهی یک استایل شخصیسازیشده و همچنین راحتتر کردن فرآیند انتخاب پوشاک توسط والدین است.
پلتفرم هوش مصنوعی INTELISTYLE یکی از جالبتوجهترین استارت آپهای حوزهی فشن است که به خردهفروشان کمک میکند تا نرخ تکرار خرید، سبد خرید بزرگتر و بازخورد بیشتری از مشتریان خود کسب کنند. این مدل هوش مصنوعی بهخوبی میتواند نیازها و استایل مشتریان را شناسایی کند و حتی به استایلیستها نیز کمک شایانی بکند. درآمد خردهفروشهایی که از این پلتفرم استفاده کردهاند تا ۱۳۰ درصد افزایش داشته است.
Beardoholic یک برند ویژه است که از تیمی از برترین آرایشگران، طراحان مو و ریش و متخصصان مراقبت از مو و ریش تشکیل شده است. این استارت آپ با کمک تیم متخصص خود و با بهرهگیری از بهترین و قابلاطمینانترین محصولات مراقبتی، به مردان کمک میکند تا مدل مو و ریش رویایی خود را داشته باشند و همچنین با داشتن دانش بهروز و اطلاع از جدیدترین ترندها، مدلهایی پر از جزییات و مراقبتهایی دقیق را به مشتریان خود ارائه میدهند.
با پیشرفت روزافزون فناوریهای واقعیت مجازی، بلاکچین، WEB3 و NFT، مبحث لباسهای دیجیتال نیز طرفداران بسیاری پیدا کرده است. THE FABRICANT یکی از استارت آپهایی است که به سراغ این حوزه رفته و درزمینهی پوشاک دیجیتال فعالیت میکند و در همین راستا، با برندهای فشن بسیاری همکاری کرده است تا از این طریق بتواند دریچهی جدیدی به روی صنعت فشن باز کند.
استارت آپ Recovo با یک راهکار اقتصادی-محیطزیستی، آمده است تا به صنعت فشن کمک کند. این شرکت بهوسیلهی پلتفرم آنلاین خود، ضایعات شرکتهای نساجی و تولید پوشاک را به دست شرکتهای بازیافت میرساند و پروسهی حملونقل و پرداختها و بهصورت کلی زنجیرهی لجستیک را بر عهده دارد. این پلتفرم کمک شایانی به کاهش آسیب به محیطزیست و مد پایدار کرده است.
استارت آپ STAY WILD SWIM یک برند ویژه است که روی اسلو فشن یا همان مد پایدار متمرکز است. محصولات این شرکت در لندن طراحی و تولید میشوند و در طراحی تکتک المانها، حفاظت از انسانها و محیطزیست را در نظر میگیرند. این شرکت درزمینهی تولید لباسهای شنا برای زنان فعالیت دارد و اگرچه برای تولید محصولات خود از پلاستیکهای بازیافت شده از اقیانوسها استفاده میکند، اما اهمیت ویژهای به کیفیت و بهروز بودن آنها نیز میدهد.
FOR DAYS استارت آپ موفق دیگری است که مأموریت خود را پایان دادن به ضایعات در صنعت فشن عنوان کرده است. این شرکت یک برنامهی بازیافت ویژه دارد که در آن تولیدات کهنهشدهی تمامی شرکتها را جمعآوری میکند و آن را دور از محیط زندگی انسانها نگه میدارد.
ایدهی استارت آپ LYLIE’S بسیار جذاب است. این برند به تولید جواهرات میپردازد و طلای موردنیاز برای محصولات خود را از بازیافت طلای موجود در زبالههای الکترونیکی تأمین میکند. همچنین از الماسهای بازیافتی یا رشد کرده در محیطهای آزمایشگاهی، بهعنوان نگین جواهرات استفاده میکنند. این شرکت جوایز متعددی را بهعنوان اولین برند پیشرو درزمینهی تولید جواهرات بازیافتی دریافت کرده است.
استارت آپ VIVIDYE توسط دو شیمیدان تأسیس شده است و هدف آنها ارائهی راهکارهایی برای حل مشکلات رنگ لباسها در هنگام استفاده از مواد بازیافتی است. تاکنون این شرکت توانسته یک فناوری پرینت ارائه دهد که میتواند انواع رنگها را روی لباسها پیاده کند. نکتهی جالبتوجه این فناوری این است که میتوان رنگها را در صورت عدم نیاز، طوریکه به بافت و جنس لباس آسیب نزند، پاک کرد. بهطورکلی، با استفاده از این فناوری میتوان لباسها را بارها و بارها رنگ، رنگزدایی و رنگ مجدد کرد.
اگر به دنبال لباسهای ترندی که بر تن اینفلوئنسرها و سلبریتیها میبینید، هستید، استارت آپ ۴th & Reckless برای همین امر ساخته شده و چنین لباسهایی را با قیمتی معقولانه، در اختیار مشتریان عادی قرار میدهد. این استارت آپ در سال ۲۰۱۹ تأسیس شده و رویکرد فست فشن را با قیمتهای مناسب دنبال میکند.
اما در پایان این بخش اگر بخواهیم نمونهای ایرانی را در میان استارت آپهای موفق مد و فشن نام ببریم، میتوانیم به بانی مد اشاره کنیم. این مرکز خرید آنلاین مد و پوشاک در سال ۱۳۹۳ راهاندازی شده و هماکنون با بیش از صدها برند داخلی و خارجی، بهعنوان مرجعی برای خرید انواع لباس و اکسسوری شناخته شده است. با گذشت ۱۰ سال، بانی مد حوزهی کاری خود را گسترش داده و جز دستهبندیهای پوشاک و اکسسوری، درزمینهی فروش لوازمخانگی، لوازم فرهنگی و هنری و حتی کالاهای دیجیتال نیز ورود کرده است و در تلاش است تا به یک مرکز خرید جامع و یک مارکت پلیس موفق تبدیل شود.
نقش فناوری در استارت آپهای مد
فناوریهای جدید نقش مهمی در به وجود آمدن استارت آپهای مد و فشن داشتهاند و البته کمکهای بسیاری نیز به این حوزه کردهاند. با استفاده از هوش مصنوعی، طراحان میتوانند بهسادگی و بهسرعت، طراحیهای خود را انجام دهند. با استفاده از فناوریهایی همچون واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، فروشندگان میتوانند مدلهایی مجازی برای نمایش محصولات خود داشته باشند و خریداران نیز میتوانند هر محصولی را بهصورت مجازی پرو و تست کنند.
از سوی دیگر، پرینترهای سهبعدی، فرآیند تولید پوشاک را بهکلی دگرگون کردهاند و چرخهی طراحی-تولید-فروش را به وجود آوردهاند که در آن با توجه به نیازها و شخصیسازیهای مشتری، کار طراحی انجامشده و تولید بلافاصله صورت میگیرد و محصول به فروش میرسد. این امر کمک بسیاری به وضعیت گرمایش زمین و محیطزیست میکند و از تولیدهای غیرضروری جلوگیری میکند و تنها بر اساس نیازها، محصولی تولید میشود.
با رشد متاورس و ادغام آن با فناوریهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، هویتهای مجازی نیز جایگاه مهمی را به دست آوردهاند و حتی از آنها برای احراز هویتهای دیجیتالی استفاده میشود. برای این آواتارها میتوان از تولیدات دیجیتال برندهای فشن استفاده کرد و هویت منحصربهفردی به آنها بخشید.
نتیجهگیری
استارت آپ های مد و فشن محبوب در دنیا، افزون بر بهکارگیری فناوریهای جدید و ایدههای نوین و خلاقانه، با توجه ویژهای که به محیطزیست داشتهاند توانستهاند محبوبیت بسیاری کسب کنند و در بازار رقابتی این صنعت، جایی برای خود دستوپا کنند. چنین استارت آپهایی میتوانند بهعنوان الگویی برای آیندهی صنعت مد و فشن شناخته شوند. در این مقاله از بانی مگ، با مفهوم استارت آپ و سپس با تعدادی از استارت آپهای محبوب فعال در صنعت مد و فشن آشنا شدیم. شما چه استارت آپ بومی یا خارجی دیگری را درزمینهی مد و فشن میشناسید که توانسته با ارائهی راهکارهای خلاقانه، نیازهای این حوزه را برطرف کند؟