خرید موبایل یک چالش بزرگ است و مراقبت از آن چالشی بزرگتر. حذف اپلیکیشنهای غیرضروری از گوشی یکی از کارهای مهم برای مراقبت از گوشی و بهبود عملکرد گوشی موبایل است. حذف اپلیکیشنهای غیرضروری، نهتنها سرعت و کارایی گوشی را افزایش میدهد، بلکه موجب افزایش فضای ذخیرهسازی و همچنین شارژدهی بیشتر میشود. بسیاری از اپلیکیشنهایی که به صورت پیشفرض روی گوشی نصب هستند، تقریباً هیچ کاربردی ندارند؛ در کنار آن ممکن است که خود شما نیز اپلیکیشنی را برای کاری خاص نصب کرده باشید و پسازآن دیگر از آن استفاده نکنید.
این اپلیکیشنها فضای ذخیرهسازی دستگاه را اشغال میکنند و میتوانند باعث کاهش سرعت و عملکرد کلی گوشی شوند. در این مقاله میخواهیم روشهای مختلفی را از ساده تا پیشرفته به شما آموزش دهیم تا از شر اپلیکیشن غیرضروری خلاص شوید. اگر شما نیز به دنبال راهی میگردید تا اپلیکیشنهای غیرضروری یا پیشفرض سیستمعامل را از روی گوشی خود حذف کنید، تا انتها با بانی مگ همراه باشید.
چگونه اپلیکیشنهای غیرضروری را از گوشی حذف کنیم؟
حذف اپلیکیشنهای غیرضروری از گوشی گاه میتواند بسیار ساده باشد و گاه به یک کار طاقتفرسا تبدیل شود. روشهای مختلفی نیز برای این کار وجود دارد و البته این روشها برای گوشیهای اندرویدی نسب به آیفون، بسیار بیشتر است و میتوان ابزارهای مختلفی را برای حذف اپلیکیشنهای اضافی به کار گرفت.
در گوشیهای اندرویدی میتوان در صفحهی برنامهها، روی آیکون برنامهها نگه داشت و با استفاده از گزینهی Uninstall آن برنامه را پاک کرد. این کار از طریق تنظیمات گوشی و منوی Apps نیز امکانپذیر است. همچنین با رفتن به صفحهی هر برنامه در فروشگاه گوگل پلی نیز میتوان یک برنامه را حذف کرد. استفاده از اپلکیشینهای جانبی نیز میتواند گزینهی دیگری برای حذف اپلیکیشنهای غیرضروری باشد.
گاهی نیز برخی اپلیکیشنها با روشهای بالا امکان حذف ندارند و تنها میتوان آنها غیرفعال یا متوقف کرد. اگر به دنبال پاک کردن چنین برنامههایی هستید، باید به سراغ روشهای پیچیدهتر مانند استفاده از حالت Safe Mode بروید.
در گوشیهای آیفون و سیستمعامل iOS نیز تقریباً روشهای یکسانی برای حذف اپلیکیشنهای غیرضروری وجود دارد. این کار هم از طریق صفحهی اصلی و با نگهداشتن روی برنامهها و زدن علامت ضربدر کنار آنها و هم از طریق تنظیمات و بخش iPhone Storage امکانپذیر است. Offload برنامههای غیرضروری نیز از دیگر قابلیتهای آیفون است که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم.
چرا حذف اپلیکیشنهای غیرضروری اهمیت دارد؟
حذف اپلیکیشنهای غیرضروری از گوشی از چند جهت مهم است. نخست اینکه این برنامهها بخشی از فضای ذخیرهسازی گوشی را اشغال میکنند. با فعال بودن این اپلیکیشنها، فایلهای موقت یا همان کش (Cache) نیز توسط آنها ساخته و فضای اشغالی توسط اپلیکیشن بهمرورزمان بیشتر میشود.
همچنین با فعال بودن در پسزمینهی گوشی، بخشی از قدرت پردازشی و حافظهی رم گوشی را درگیر خود میکنند که موجب کند شدن گوشی میشود. افزون بر این، فعالیت پسزمینهی این دست از اپلیکیشنها میتواند مصرف باتری را نیز به صورت نامحسوس بالا ببرد. با حذف این اپلیکیشنها مصرف باتری بهینه و طول عمر آن بیشتر شده دیگر نیازی نیست که برای خرید باتری، به دنبال قیمت باتری گوشی باشید!
از دیگر مواردی که میتوان به آن اشاره کرد، حفظ امنیت و حریم خصوصی است. برخی اپلیکیشنها ممکن است اطلاعات شما را بدون اطلاعتان جمعآوری کنند و یا امنیت دستگاه را به خطر بیندازند. با حذف اپلیکیشنهای مشکوک یا غیرضروری، میتوان امنیت گوشی خود را ارتقا داد.
مراحل حذف اپلیکیشنهای غیرضروری از گوشی اندروید
برای حذف اپلیکیشنهای غیرضروری در گوشیهای اندرویدی میتوان به چند روش عمل کرد و این روشها در رابطهای کاربری شرکتهای مختلف تقریباً مشابه هم است. نخستین روش استفاده از آیکون برنامههاست. در صفحهی برنامههای گوشی، روی آیکون اپلیکیشن موردنظر نگهدارید و گزینهی Uninstall را انتخاب کنید تا برنامه حذف شود.
روش دیگر استفاده تنظیمات گوشی است. برنامهی تنظیمات یا همان Settings را بازکنید، به دنبال بخش مدیریت برنامهها بگردید. این قسمت معمولاً با نام Apps یا Applications در گوشی وجود دارد. پس از انتخاب این قسمت، با لیستی از برنامههای نصبشده روی گوشی روبهرو میشوید و با انتخاب هر یک از آنها، صفحهی مدیریت برنامه باز میشود (البته میتوان این مسیر را با نگهداشتن انگشت روی آیکون برنامه و انتخاب گزینهی App Info نیز کوتاه کرد و مستقیم به این صفحه رسید). از طریق این صفحه نیز میتوانید برنامه را Uninstall کنید.
روش سوم استفاده از فروشگاه گوگل پلی است. اپلیکیشن گوگل پلی را باز کنید. روی آیکون پروفایل خود ضربه بزنید و سپس گزینهی Manage apps & device را انتخاب کنید. در اینجا لیست برنامههای نصبشده روی گوشی را مشاهده میکنید و میتوانید با انتخاب اپلیکیشن موردنظر، به صفحهی آن در گوگل پلی وارد شوید و با زدن دکمهی Uninstall آن را حذف کنید.
اما ماجرا همواره به این سادگی نیست! چراکه بیشتر اپلیکیشنهای سیستمی اندروید مانند اپلیکیشنهای گوگل و یا اپلیکیشنهای اختصاصی شرکت سازندهی موبایل، مانند اپلیکیشنهای اختصاصی سامسونگ قابلیت حذف شدن ندارند.
در این مواقع برخی توصیه میکنند که گوشی خود را روت (Root) کنید. اما انجام این کار عواقبی دارد و گوشی شما را از شرایط گارانتی خارج میکند که با توجه به نوسانات این روزهای قیمت گوشی سامسونگ اصلاً توصیه نمیشود. اما راه جایگزینی که برای حذف اپلیکیشنهای سیستمی وجود دارد، استفاده از حالت Safe Mode است. هنگامیکه گوشی خاموش است، با نگهداشتن همزمان دکمههای پاور و افزایش صدا، میتوانید وارد حالت Safe Mode گوشی شوید. در این حالت میتوانید برخی اپلیکیشینهای سیستمی را حذف کنید.
روشهای دیگری نیز برای حذف اپلیکیشنهای سیستمی بهواسطهی کامپیوتر و نرمافزارهای ثالث وجود دارد که ازجملهی آنها میتوان به نرمافزار DrFone اشاره کرد. همچنین با استفاده از تنظیمات Developer Options و ابزار USB Debugging و اتصال گوشی با کابل به کامپیوتر، میتوان اجازهی دسترسی به گوشی و اعمال تغییرات توسط کامپیوتر را صادر کرد و از این طریق نرمافزارهای سیستمی را حذف کرد.
البته باید در نظر داشت که این روش برای کاربران حرفهای است و اگر دانشی در این زمینه ندارید، بهتر است به سراغ آن نروید. در کنار اپلیکیشنهای پیشفرض و غیرضروری، شیائومی تبلیغات آزاردهندهای نیز دارد و شاید یکی از دلایل پایین بودن قیمت گوشی شیائومی، وجود همین تبلیغات باشد! در مقالات بعدی راهکارهایی برای حذف این تبلیغات نیز به شما ارائه خواهیم داد.
مراحل حذف اپلیکیشنهای غیرضروری از آیفون
اگر بهتازگی به خرید گوشی آیفون رفتهاید و یا صاحب یکی از گوشیهای اپل هستید و میخواهید اپلیکیشنهای غیرضروری را از روی آن حذف کنید، سه روش کلی برای این کار وجود دارد که البته مشابه روشهای ارائهشده برای گوشیهای اندرویدی است.
روش اول استفاده از آیکون اپلیکیشن است و برای iOS 14 به بعد کاربرد دارد. نخست انگشت خود را روی اپلیکیشن موردنظر نگهدارید؛ سپس زمانی که یک منو پایین اپلیکیشن ظاهر شد، گزینهی Remove App و سپس Delete App را فشار دهید تا اپلیکیشن بهسادگی حذف شود.
روش دوم مشابه روش اول است و برای iOS 13 و نسخههای قدیمیتر کاربرد دارد. در این حال با نگهداشتن انگشت روی آیکون اپلیکیشنها، آیکونها شروع به لرزیدن میکنند (که به آن Jiggle Mode میگویند) و با زدن دکمهی ضربدر کنار آنها و سپس انتخاب گزینهی Delete، میتوان آنها را حذف کرد.
روش دیگر استفاده از بخش تنظیمات است. اپلیکیشن تنظیمات گوشی را باز کنید و وارد منوی General شوید. در بخش iPhone Storage میتوانید لیست اپلیکیشنهای نصبشده روی گوشی و فضای اشغالشده توسط آنها را مشاهده کنید. اپلیکیشنی را که میخواهید حذف کنید، انتخاب کرده و با زدن Delete App و سپس Delete آن را حذف کنید.
از دیگر روشها و قابلیتهای جالب سیستمعامل iOS، ویژگی Offload Unused Apps است. با استفاده از این قابلیت، برنامههایی که برای مدت طولانی استفاده نمیشوند، بهطور خودکار از روی گوشی پاک میشوند، اما اطلاعات و اسناد بهجامانده از آنها در حافظهی گوشی باقی میمانند. برای فعال کردن این ویژگی، اپلیکیشن تنظیمات را بازکرده و وارد قسمت App Store شوید و تیک این گزینه را فعال کنید.
نکات کلیدی در مدیریت اپلیکیشنهای گوشی
حذف اپلیکیشنهای غیرضروری از گوشی یکی از کارهایی است که هر کاربری باید آن را انجام دهد. اما در برخی موارد امکان حذف اپلیکیشنهای سیستمی در اندروید به هیچ روشی وجود ندارد. در این موارد میتوان این اپلیکیشنها را غیرفعال (Disable) کرد. روش آن نیز مشابه روش حذف اپلیکیشنهای اندرویدی است، هم از طریق صفحهی اصلی اپلیکیشنها و نگهداشتن روی آیکون اپلیکیشن و هم از منوی مدیریت اپلیکیشنها امکانپذیر است.
در چنین اپلیکیشنهایی که امکان حذف آنها وجود ندارد، استفاده از گزینهی Disable باعث حذف آپدیتهای اپلیکیشن و خالی شدن فضای ذخیرهسازی و غیرفعال شدن اپلیکیشن در گوشی میشود تا دیگر در پسزمینه فعال نباشد. برخی از اپلیکیشنهای سیستمی قابلیت غیرفعال شدن نیز ندارند. برای این دست از اپلیکیشنها میتوانید به منوی مدیریت برنامهها بروید و در صفحهی برنامهی موردنظر، گزینهی توقف اجباری (Force Stop) را بزنید تا فعالیت اپلیکیشن در پسزمینه متوقف شود.
از دیگر کارهایی که میتوان برای مدیریت اپلیکیشنها انجام داد، حذف فایلهای موقت یا کش است. برخی اپلیکیشنها مانند تلگرام درون تنظیمات خودشان گزینهی حذف کش را دارند که باعث سبکتر شدن برنامه و خالی شدن فضای ذخیرهسازی میشود. اما اگر قصد حذف کردن کش سایر اپلیکیشنها را دارید، میتوانید از طریق تنظیمات گوشی و منوی مدیریت برنامهها، وارد صفحهی برنامهی موردنظر شوید و از بخش حافظه (Storage)، کش برنامه را پاک کنید. بهتر است که کش برنامهها هر یک تا دو ماه، یکبار انجام شود.
مسئلهی اپلیکیشنهای غیرضروری دربارهی گوشیهای آیفون و سیستمعامل iOS کمی متفاوت از اندروید است و اپل به صورت پیشفرض، اپلیکیشنهای غیرضروری زیادی را روی گوشیهای خود نصب نمیکند. اما بااینحال اگر به اپلیکیشنی احتیاج نداشتید و امکان حذف آن وجود داشت، با استفاده از روشهای گفتهشده میتوانید بهسادگی آن را حذف کنید.
در بحث مدیریت کش نیز iOS امکانات زیادی را در اختیار شما قرار نمیدهد و امکان حذف کش برنامهها به صورت مستقل وجود ندارد و تنها میتوان کش مرورگرهایی همچون سافاری و کروم را در تنظیمات و کش اپلیکیشنهایی مانند تلگرام که این قابلیت را در خود اپلیکیشن جای دادهاند، پاک کرد. اگر نیاز به پاک کردن کش سایر برنامهها داشته باشید، ناچارا باید آن را حذف و دوباره نصب کنید.
معرفی اپلیکیشنهای مدیریت و حذف برنامهها
بهطورکلی خود سیستمعامل اندروید در نسخههای جدیدتر، امکانات بسیار خوبی را برای مدیریت برنامهها و همینطور پاکسازی کش و فایلهای بدون استفادهی اپلیکیشنها ارائه میدهد و نیازی به نصب اپلیکیشنهای جانبی احساس نمیشود.
اما بااینحال اگر به چنین اپلیکیشنهایی نیاز داشتید، میتوانید از برنامههایی مانند Google Files، Droid Optimizer، CCleaner، ۱Tap Cleaner، SD Maid و یا Norton Clean استفاده کنید که هر یک قابلیتهایی مختلفی مانند حذف کش، حذف فایلهای مشابه، حذف و یا محدود کردن اپلیکیشنهای مختلف را به شما ارائه میدهند. در مقالات بعدی بانی مگ، بیشتر به قابلیتهای این اپلیکیشنها میپردازیم.
نتیجهگیری
در این مقاله از بانی مگ، روشهای حذف اپلیکیشنهای غیرضروری از گوشی را برای سیستمعاملهای اندروید و iOS به شما معرفی کردیم و اهمیت این کار را از جنبههای مختلف بررسی کردیم. توجه داشته باشید که لزوماً همهی اپلیکیشنهای سیستمی غیرضروری نیستند و حذف برخی برنامهها مانند Google Play Store میتواند کارکرد گوشی را مختل کند؛ چراکه برای نصب و آپدیت برنامهها به آن نیاز خواهید داشت.
بنابراین پیش از حذف برنامهها، لازم است تا از آنها و کارکردشان، شناخت کافی داشته باشید. نکتهی دیگری که در پایان میتوان به آن اشاره کرد این است که خرید لوازم جانبی موبایل مانند ساعت هوشمند نیز میتواند بر حجم اپلیکیشنهای غیرضروری بیفزاید. پس در انتخاب این دست از لوازم جانبی، بهتر است مدلهایی را انتخاب کنید که برای اتصال به گوشی نیاز به اپلیکیشنهای مخصوص نداشته باشند و تنها از طریق بلوتوث به گوشی متصل شوند. درصورتیکه دراینباره سوالی داشتید، میتوانید آن را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.