لازم نیست حتما آشپز چیرهدستی باشید تا به اهمیت و جذابیت دسرها پی ببرید. این بخش از هنر آشپزی پر است از غافلگیریها، طعمها و احساسات بینظیر که بعضی از آنها حتی ما را با یک قاشق کوچک به خاطرات خوب دوران کودکی باز میگردانند. به همین بهانه امروز شما را با یکی از جذابترین دسرها آشنا میکنیم که شهرتش از مرزها گذشته: کاستارد وانیلی.
در این مطلب میگوییم که این نوع دسر چیست، چند نوع دارد و چطور تهیه میشود؛ پس برای آشنایی با کرم کاستارد با ما همراه باشید.
کاستارد وانیلی چیست؟
کاستارد از کلمه فرانسوی “croustade” گرفته شده که نوعی تارت است. به دسر کاستارد، کاسترد یا کرم پاستیر هم میگویند که حالتی کرمی دارد و ممکن است به صورت تنها، با میوه یا به صورت تارت در ترکیب با انواع خمیرها یا خرده بیسکوییت سرو شود. حتی از کرم کاستارد وانیلی که از دیگر انواع کاستاردها رایجتر است بهعنوان سس در برخی دسرهای دیگر استفاده میشود.
این نوع دسر خانگی در قرن ۱۶ میلادی و زمانی رایج شد که مردم شروع به تهیه کرمهای میوهای کردند و بهجای اینکه از کاستارد بهعنوان جزیی از دسر استفاده کنند، آن را یک دسر مجزا دانستند.
اگر تا به حال این دسر را امتحان نکردهاید، باید بگوییم که طعم کرم کاستارد شیرین و تخممرغیست اما آنچه کاستارد وانیلی را مشهور کرده، کاربرد آن به عنوان رویۀ خمیر تارت بوده و هست. در این بین هم طعم وانیلی و توتفرنگی در میان کاستاردها بیشتر انواع دیگر مورد استقبال افراد قرار میگیرد.
اگر میخواهید بدانید که بافت کرم پاتیسیر چیست و چگونه است، باید گفت که این نوع دسر بافتی مخملی دارد و بسیار نرم دارد. عدهای آن را با قوام و به حالت سس میپسندند و عدهای دیگر ترجیح میدهند که کاستارد وانیلی را کمی سفتتر و نزدیک به بافت کیکی دوست دارند؛ بنابراین اگر جزء دسته دوم هستید، بهتر است در زمان تهیه کرم کاستارد، درصد بیشتری کره و زرده تخممرغ را به مخلوط اضافه کنید.
انواع کرم کاستارد
به طور کلی چند نوع کرم کاستارد وجود دارد کهمیتوانید بنا به مصارف مختلف از انواع متفاوتی از آنها استفاده کنید. ما در ادامه ۴ نوع از این دسر جذاب و فوقالعاده را به شما معرفی میکنیم:
۱-کرم کاستارد پخته
کرم کاستارد وانیلی پخته شده، همان کاسترد سنتی است که آن را برای پخته شدن در ظرف یک ظرف آب در فر میگذارند تا بهتدریج و کمکم ببندد و شکل بگیرد. نوع آمریکایی این نوع دسر نیز با تخممرغ، شیر، جوز هندی، وانیل و شکر تهیه میشود. کاستارد پخته شده، بافتی منسجم و سفتتر از باقی انواع کاستارد دارد و تا حدی شبیه پای است.
۲-کرم کاستارد تخم مرغ
در ترکیب کاستاردها بهطور معمول تخممرغ، شیر و شکر وجود دارد اما هرچه زرده تخممرغ در ترکیبات آن بیشتر باشد، دسر مقویتر و بعد از پخت ضخیمتر میشود؛ در ضمن، اگر دوست داشته باشید تا کاستارد شما مقویتر باشد، میتوانید از خامه به جای شیر استفاده کنید. بسیاری از افراد به این مخلوط نشاسته ذرت اضافه میکنند تا ضخیمتر شود اما برای کاستارد تخممرغ لازم است حتما از زرده تخممرغ استفاده کنید.
۳-کرم کاستارد یخچالی
این نوع کاستارد با نشاسته و جامدات شیر مثل خامه تهیه میشود؛ بستگی دارد که تصمیم دارید کاستارد را پرچرب، معمولی یا کمچرب تهیه کنید. برای تهیه کاستارد یخچالی پرچرب از لبنیات پرچرب مثل خامه استفاده میکنند که چربی دسر را به ۶ درصد میرساند. این درحالی است که کاستاردهای معمولی بین یک تا سه درصد چربی دارند و چربی کاستارد بدون چربی هم بین ۰ تا یک درصد است.
۴-پودر کاسترد
این مخلوط در حقیقت پودر کاستارد آماده است که از نشاسته گندم و ذرت، شکر، نمک، طعمدهنده و رنگهای خوراکی در ترکیب با شیر و شکر تشکیل میشود. در تهیه کاستارد با پودر، ذرات نشاسته به واسطۀ قرار گرفتن در معرض رطوبت و حرارت منبسط میشوند و به این ترتیب کاستارد ضخیم میشود. طرز تهیه کاستارد آماده آنقدر ساده است که کافیست تا ۲ قاشق غذاخوری پودر کاستارد را به همراه دو قاشق غذاخوری شکر و دو لیوان شیر با هم به طور کامل (زمانی که شیر سرد است) مخلوط کنید و بعد محلول را روی حرارت یکنواخت با قاشق چوبی هم بزنید تا غلیظ شود.
طرز تهیه کاستارد با ژله
برای تهیه کرم کاستارد خانگی میتوانید هر کدام از اشکال این نوع دسر را انتخاب کنید اما اگر بخواهید سریعتر آن را آماده و نوش جان کنید، بهترین گزینه استفاده از پودر کاستارد است. همچنین برای تهیه کاستارد با ژله هم کافی است تا مقدار کافی از پودر کاستارد را به همراه شیر و شکر حل کرده، روی حرارت بگذارید و پس از آن که به غلظت کافی رسید، داخل قالب بریزید. در گام بعد آن را داخل یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد. سپس ظرف را بیرون بیاورید و ژله را که از قبل آماده کردهاید، روی کاستاردها بریزید. اینکار را البته میتوان برعکس هم انجام داد.
این نوع دسر انواع دیگری هم دارد که از این بین میتوان به کاستارد شکلاتی و کاستارد میوهای اشاره کرد. همچنین میتوانید با قرار دادن آن در فریزر، بستنی کرم کاستارد را هم درست کنید!
تنها این نکته را به خاطر داشته باشید، از زمانی که این نوع دسر را تهیه میکنید، باید آن را در یخچال نگه دارید و این را هم حتما در نظر بگیرید که کاستارد را از زمان پخت تنها بین دو تا سه روز بعد میتوانید نگه دارید. پس پیشنهاد میکنیم زمانی که کاستارد وانیلی مورد نظرتان را تهیه کردید، در اولین فرصت آن را میل کنید و لذت ببرید. نوش جان!