عموما اینطور تعبیر میشود که مقام والای مادر در فرهنگ ایرانی که با مذهب نیز ارتباط نزدیکی دارد، باعث شده تا بارها در مرکز توجه کارگردانان و تهیهکنندگان بزرگ کشورمان قرار بگیرد. اما این تنها در مورد کشور ما، ایران صادق نیست و در تمامی جهان نیز نقش مادر به عنوان اولین فردی که ما در طول زندگی با او برخورد میکنیم، اهمیت قابل توجهی دارد. در این مطلب، بانیمد به ۱۱ فیلم در مورد مادر میپردازد که مادران در آنها نقش پر رنگی داشتهاند؛ پس با ما همراه باشید.
از مادر تا مادر!
تا به حال در کشورمان و سایر نقاط جهان، فیلمهای زیادی درمورد مادر ساخته شده اما بدون شک وقتی صحبت از فیلم درباره مادر میشود، اولین گزینهای که به ذهن هر ایرانی میرسد، «مادر» است. فیلمی ساخته کارگردان فقید سینمای ایران، علی حاتمی، که در سال ۶۸ ساخته شد تا هر فیلم دیگری که با این موضوع ساخته میشود را به چالش بکشد.
داستان فیلم مادر ساده است و شاید همین سادگی، در کنار ظرافت طبع علی حاتمی توانسته مخاطب را از پی سالها همچنان مسحور این ساختۀ جاودانۀ سینمای ایران نگه دارد. با این وجود، از آنجا که به این فیلم در مطالب مختلف پرداخته شده است، در این مطلب از تشریح کامل این اثر صرف نظر میکنیم و به آثار دیگری میپردازیم که به نوعی زیر سایۀ فیلم مادر حاتمی مانده باشند.
مادرانهای از سینمای کره
از سوی دیگر، سینمای جهان نیز وامدار این موضوع انسانی و مهم است؛ چنان که فیلم کرهای مادر با هدایت کارگردان معروف همین کشور، «بونگ جونگ هو» درخششی فوقالعاده داشت تا این محصول سال ۲۰۰۹ کشور کره در ژانر رازآلود بتواند نامزد ۴۳ جایزه در جشنوارههای مختلف شود و ۳۸ مورد از این جوایز را از آنِ خود کند. این اثر، یکی از برترین فیلمهایی است که اخیرا در مورد مادر در جهان ساخته شده. و اما دیگر فیلم هایی در مورد مادر در ایران و جهان…
فیلم مادرم گیسو، چالشهای ازدواج دوباره
«مادرم گیسو» محصول سال ۱۳۷۴ سینمای کشورمان است که به چالشهای زندگی بدون مادر و ازدواج دوبارۀ پدر خانواده میپردازد. این فیلم به کارگردانی سیامک شایقی و بازی بازیگرانی چون رضا کیانیان ساخته شد و هرچند که در مرجع ارزشگذاری
سینما و تلویزیون نمره نسبتا کم ۴٫۴ را از دید عموم کسب کرده است، این فیلم همچنان یکی از آثار قابل توجه درباره مادر در سینمای کشورمان به حساب میآید.
فیلم مهر مادری، سختیهای یک مددکار
مهر مادری، فیلمی است از کارگردان به نام کشورمان، کمال تبریزی که در سال ۱۳۷۶ روی پرده رفت و داستان یک مددکار اجتماعی را روایت میکند که با یک پسر نوجوان بیسرپرست و بزهکار رو به رو میشود و چالشهای گوناگونی را پشت سر میگذارد. فاطمه معتمد آریا در این فیلم نقشآفرینی کرد و یدالله نجفی برای صدابرداری مهر مادری، نامزد دریافت جایزه شد. نکتۀ جالب این جاست که این اثر، از دید مردم یکی از ۴ فیلم برتر کمال تبریزی شناخته شده است.
چهارمین فیلم در مورد مادر، “گیلانه” و درخشش فاطمه معتمد آریا
فیلم گیلانه، کار مشترکی از رخشان بنی اعتماد و محسن عبدالوهاب است و زندگی ننه گیلانه را در بحبوحه جنگ ایران و عراق نشان میدهد. این فیلم که در سال ۱۳۸۳ ساخته شد، ستارههای دیگری هم دارد که از میان آنها میتوان به بهرام رادان و باران کوثری اشاره کرد. این فیلم کاندید سه سیمرغ بلورین از جشنواره فجر شد که در نهایت جوایز «بهترین چهره پردازی» و «جایزه ویژه هیات داوران» را در کنار جایزۀ «بهترین بازیگر نقش اول زن» برای بازی فوقالعاده فاطمه معتمد آریا، برای گیلانه به همراه آورد.
فیلم گهواره ای برای مادر
گهواره ای برای مادر، محصول سال ۱۳۹۱ به کارگردانی «پناه بر خدا رضایی» است که کمکشهای درونی دختری را روایت میکند که قصد دارد تا به عنوان مبلغ مذهبی به روسیه برود اما مادرش تنهاست و کسی را برای مراقبت از او پیدا نمیکند. این فیلم با بازی الهام حمیدی و چکامه چمنماه در جشنواره مسکو برنده جایزۀ بینالمللی نتپک شد.
خون بازی،استیصال مادرانه
دغدغۀ رخشان بنی اعتماد درمورد اعتیاد در فیلمها او انعکاس داشته اما شاید خونبازی فرصتی بود تا نگاهی دقیقتر به این زخم دردناک بیاندازد. فیلم در مورد مادری است که با فرزند معتادش دست به گریبان است و میکوشد تا او را از این دام بیرون بکشد. خونبازی در سال ۱۳۸۵ با بازی بیتا فرهی، باران کوثری و بهرام رادان به روی پرده رفت تا برندۀ ۸ جایزه شود نامزدی ۴ جایزه دیگر را نیز از جشنواره فجر در کارنامۀ خود ثبت کند.
فیلم میم مثل مادر، احساسات مادری در بوتۀ آزمایش
رسول ملاقلیپور، کارگردان برجستۀ حوزۀ جنگ مانند برخی دیگر از همکارانش در دهه ۸۰ شمسی دوربین را از پشت خاکریزها به خیابان آورد تا از دغدغههای روز آنزمان نمایی باز را متصور شود. اگر داستان مادری که از سقط کردن کودکش سر باز میزند، شما را به گریه نیاندازد، موسیقی پر احساس این فیلم، بدون شک این کار را خواهد کرد.
فیلمهای خارجی برتر در مورد مادر
فیلمهای خارجی در مورد مادر هم کم نیستند اما برخی از آنها از بقیه بیشتر برای مخاطب ایرانی شناخته شده است. سه بیلبورد بیرون ابینگ، میزوری (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) یک کمدی سیاه است و داستان مادری را روایت میکند که به دنبال قاتل دخترش میگردد. این فیلم که در سال ۲۰۱۷ ساخته شده، دو جایزه اسکار، ۵ نامزدی اسکار، را در کارنامه دارد و جوایز بسیاری از جشنواره گلدن گلوب، بفتا و غیره را نیز از آن خود کرده است.
فیلم دیگری که با محوریت مادر و مهر مادری ساخته شده، « فیلم اتاق» است. این فیلم که بر پایۀ یک داستان واقعی ساخته شده، سوژه و فیلمنامهای جذاب و در عین حال شوکه کننده و دردآور دارد. این فیلم که محصولی مشترک از همکاری چهار کشور انگلستان، آمریکا، ایرلند و کانادا است، جوایز بسیاری را از آنِ خود کرده که از جمله مهمترین آنها میتوان به جایزۀ بهترین بازیگر زن اسکار و گلدن گلوب اشاره کرد.
در این مطلب، به بهانه روز مادر شما را با برترین آثار سینمایی ایران و جهان در مورد مادر آشنا کردیم. شما همیشه برای خرید یک هدیه زیبا و فوقالعاده برای مادر میتوانید به وبسایت بانیمد مراجعه کنید.