نایلون، اولین فیبر مصنوعی در جهان، توسط والاس کراترز Wallace Carothers در سال ۱۹۳۵ اختراع شد. البته پارچه نایلونی تا بعد از جنگ جهانی دوم، برای تولید لباس نایلونی در دسترس عموم قرار نگرفت اما به صورت گسترده توسط ارتش برای تولید چتر نجات استفادهشد.
پارچه نایلونی : خصوصیات و ویژگیها
- قابلیت ارتجاع و کشسانی : الاستیک Elastic یا قابلیت ارتجاع بالا از ویژگیهای اصلی پارچه نایلونی است.
- نایلون، پارچه ای نرم و لطیف : در ابتدا این پارچه به عنوان یک جایگزین برای ابریشم ساختهشد و این خود گویای لطافت و درخشندگی این پارچهاست.
- بسیار با دوام و مقاوم در برابر فرسایش مقاوم است : نایلون مقاومت بالایی در برابر انبساط، انقباض، کشش، چین و چروک، ساییدگی و فرسایش دارد.
- استحکام بالا : نایلون مستحکم و در عین حال سبک است.
- مراقبت از آن سادهاست : پارچه نایلونی در درجه اول نسبت به لک مقاومت خوبی دارد و دوم اینکه میتواند به راحتی در خانه شسته و خشک شود.
- آب گریزی : پارچه نایلون آب گریز است به این معنی که به شکل ایده آلی آب را به سطح خارجی میراند، جایی که عمل تبخیر به سرعت شکل میگیرد. اما نایلون دیرتر از پلی استر خشک میشود و این به این دلیل است که مقداری هر چند اندک از آب را جذب میکند.
لباس نایلونی : ملاحظات نگهداری و شستشو
نایلون نیز مانند پلیاستر میتواند با ماشین شسته و خشک شود، گرچه در تمام مراحل مراقبت از این پارچه، حرارت کم توصیه میشود.
به طور خلاصه، نکات زیر را برای مراقبت از لباس نایلونی خود فراموش نکنید، اما قطعا برچسب مراقبت و نگهداری که خاصِ هر لباس نوشته شدهاست، ارجح خواهدبود :
- شستشو : لباس نایلونی میتواند با ماشین شسته و خشک شود. به خاطر داشته باشید که پارچههای سفید از این جنس، برای جلوگیری از زرد شدن، باید به طور جداگانه شسته شده و گاهی از سفید کننده برای آنها استفاده شود.
- خشک کردن : لباس را در دماهای پایین خشک کنید تا دوام طولانیتری داشتهباشد.
- اتوکشی : در هنگام اتو کشی به این نکته دقت کنید که اتوی داغ موجب ذوب شدن نایلون میشود پس حرارت را تا حد امکان کم کنید.
معایب استفاده از پارچه یا لباس نایلونی
برخی افراد دوست دارند فقط لباسهایی با الیاف و پارچههای طبیعی مانند نخ – پنبه، ابریشم، پشم و … بپوشند. مزایای آنها نیز این است که معمولا قابل تنفس، ضد آلرژی و با دوام هستند. البته الیاف طبیعی گرانتر بوده و نیاز به مراقبت بیشتری در رابطه با شستشو و خشک شدن دارند.
- در نور خورشید شدت رنگ خود را از دست میدهد : یکی از معایب پارچه یا لباس نایلونی این است که در نور آفتاب مقداری تغییر رنگ میدهد.
- نایلون، پارچهای براق : نمیتوان این مورد را به عنوان یکی از عیوب این لباس برشمرد اما برای افرادی که لباس براق دوست ندارند، این ویژگی میتواند تا حدی آزار دهنده باشد.
- قابلیت تنفس : اصلیترین مشکل در مورد پارچههای مصنوعی، همان عدم بهرهمندی از قابلیت تنفس است که موجب میشود احساس عرق یا رطوبت ایجاد کنند و ناراحت کننده باشند ( به عمل انتقال رطوبت و بخار آب از لباس به بیرون اصطلاحاً تنفس میگویند ). اما امروزه با توجه به تولیدات مدرن، در پارچههای نایلون و پلی استر ، قابلیت تنفس بر اساس ضخامت نخ و تراکم بافت، متفاوت است.
- حساس نسبت به حرارت بالا : نکتهی مهمتر در مورد این پارچه این است که قابلیت ذوب شدن در دماهای بالا را دارد.
- رنگ پذیری از لباسهای دیگر : لباسی با پارچه نایلونی به شدت مستعد رنگ گرفتن از لباسهای دیگر است و به همین دلیل توصیه میشود که به صورت مجزا شسته شود.
- الکتریسیته ساکن : اگرچه این مورد “مشکل” محسوب نمیشود، اما دقیقا مانند پلیاستر، پارچه نایلونی نیز الکتریسیته ساکن تولید میکند. برای این مورد، استفاده از نرم کننده را در شستشوی لباس فراموش نکنید.
- محیط زیست : عدم امکان بازیافت، مشکلی محیط زیستی است که یکی از معایب این الیاف به شمار میرود.
نظرات 1
با سلام.من پارچه نایلونی میخواستم.متری چند میفروشید؟آیا در کرمان نمایندگی فروش دارید؟