هر دهه مد و فشن مخصوص به خود را دارد، با این حال هر سال استایل هر گروه سنی و جنسیتی تغییر میکند. در واقع فشن نمایندهای از تاریخ، سیاست، فرهنگ، هنر، تکنولوژی و… است که در شکل پوشش، ظاهر میشود. هر چه از عمر و تاریخ مد و فشن میگذرد، جزئیات و تنوع در استایل بیشتر میشود و پوشش با عرف موازین فرهنگی دهه گذشتهاش فاصله میگیرد. از این رو میتوان گفت فشن یک دیدگاه و طرز تفکر جمعی وابسته به سیاست، اقتصاد، هنر، فرهنگ و تکنولوژی است با گذشت زمان تغییر میکند.
در این مقاله به دههی ۲۰۰۰ تا ۱۹۶۰ میلادی مد و فشن نگاه کوتاهی میاندازیم تا تغییرات و دگرگونی و تاثیر عوامل خارجی را روی فشن مشاهده کنیم. ناگفته نماند که تاریخ تکرار میشود و بسیاری از طراحان برندهای معتبر از مد و فشن دهههای گذشته در کارهای خود الهام میگیرند.
بیشتر بخوانید: فشن شو چیست؟ تاریخچه و سیر تحولات نمایش مد از ابتدا تا کنون
مد و فشن دهه ۲۰۰۰ میلادی
سال ۲۰۰۰ ورود به یک عصر تازه بود که گسترش و پیشرفت تکنولوژی را به همراه داشت. پیش از این، عمده فیلمهای سینمایی که مربوط به این دهه میساختند برگرفته از یک زندگی پر از تکنولوژی ناشناخته و فضایی بود. با این حال تاثیر اینترنت و فضای مجازی در زندگی فردی و اجتماعی، دست کمی از فیلمهای تخیلی دهههای گذشته مربوط به سال ۲۰۰۰ نداشته است.
با توجه به عکس، فیلم و شواهد موجود، بسیاری از لباسها در آغاز سال ۲۰۰۰ میلادی از تکنولوژی الهام گرفته شده بود که میتوان به چکمه بلند چرم سفید زنانه، سایه چشم نقرهای و موهای ژل زدهی رو به هوای آقایان اشاره کرد. در آغاز این سال، اکسسورهای نقرهای همچون النگو و گوشوارههای گرد بزرگ از نمونههای دیگر تاثیرات تکنولوژی در مد و فشن است.
در دهه ۲۰۰۰ میلادی شلوار و کت جین زنانه و مردانه مورد توجه بسیاری از علاقهمندان به مد و فشن قرار گرفت. اما مدل شلوار جین در این دهه، با سالهای گذشته متفاوت بود، چرا که قد و فاق عمده شلوارها کوتاه بود. در میانه دهه ۲۰۰۰ میلادی لگینگ کوتاه به همراه دامنهای چیندار و پفی و بلوز زنانه صورتی و طوسی از لباسهای محبوب محسوب میشد. علاوه بر این، رنگ پوست برنز و ابروهای نازک یکی از تِرِندهای اصلی در آن سالها بود.
مد و فشن دهه ۹۰ میلادی
اوایل دهه ۹۰ میلادی در ادامه مد و فشن دهه ۸۰ میلادی قرار گرفت که میتوان گفت محبوبیت موسیقی رَپ و هیپهاپ در آن سالها بیتاثیر نبوده است. سویشرت فسفری، تیشرت طرحدار، شلوار بَگی مردانه یا شلوار خمرهای و کت تک از لباسهای مورد علاقه جوانان بود. رنگ عمده لباسها آبی، سبز، صورتی و زرد بود که طراحان ترکیب این رنگها را از کتابهای کمیک و پاپآرتها الهام میگرفتند.
تاپ نیمتنه زنانه، پیراهن عروسکی، لگینگ، کت چرم زنانه مشکی، لباسهای اِپلدار و پُفی، شلوار جین گلدوزی شده و کفش کانوِرس از لباسهای مورد علاقه خانمها و دختران جوان بود. همچنین تیشرت رنگی، شلوار جین، کت چرم مردانه و کفش ورزشی نیز میان آقایان از محبوبیت بسیاری برخوردار بود.
در اواسط دهه ۹۰ میلادی لباسهای طرحدار مورد استقبال خانمها و آقایان قرار گرفت. دامن و بلوز پلنگی زنانه یا پوست ماری و پیراهن مردانه گلدار و مدل هاوایی یا کوبایی، لباس ورزشی و کت مخمل از جمله لباسهای تِرِند آن سالها به شما میآمد.
خرید لباس زنانهدر اواخر دهه ۹۰ میلادی استایل و مدل لباس مردانه تاثیر مستقیمی بر طراحی لباس زنانه داشت. استایل اداری همچون کت تک مردانه خاکی، شلوار کتان یا پارچهای ساده از جمله لباسهایی بودند که میتوان تاثیر آن را روی لباسهای زنانه مشاهده کرد. برای مثال کت زنانه و شلوار پارچهای و دامن در گروه مد و فشن اواخر دهه ۹۰ قرار گرفتند.
مد و فشن دهه ۸۰ میلادی
دهه ۸۰ میلادی یکی از چشمگیرترین دوره از تاریخ مد و فشن بود که از عرف و موازین فرهنگی جامعه فاصله داشت. در این دهه گروههای طلایی موسیقی، بهخصوص موسیقی راک در عرصه هنر وارد شدند که نوع پوشش آنان در صنعت مد و فشن تاثیرگذار بود.
در دهه ۸۰ میلادی، بسیاری از خانمها مشغول به کار کردند که این مسئله تاثیر بسیاری در تغییر لباسهای اداری و لباسهای کلاسیک داشت. از آنجایی که شانه نمادی از قدرت است، سرشانههای لباسها پفدار شدند و اِپُل جزء جدانشدنی در کت و پالتو زنانه در آن سالها شد.
در این میان موسیقی دیسکو و پاپ کمرنگ شد و موسیقی راک و متال از محبوبیت بیشتری برخوردار شد. این تحول در تاریخ موسیقی و هنر، در مد و فشن نیز تاثیرگذار بود که میتوان به سِت کت چرم زنانه و مردانه به همراه تیشرت اشاره کرد.
آستینهای پفی، کت چرم مردانه و زنانه گشاد و استایل سَر تا پا مشکی از مد و فشن محبوب دهه ۸۰ محسوب میشد. در این میان خانمها علاقه بسیاری به لگینگ رنگی، جین فاق بلند زنانه و دامن کوتاه داشتند که با ساعت مچی زنانه رنگی یک استایل متفاوت شکل میدادند.
شلوار جین یخی یا برفکی، کفش اسپرت مردانه یا وَنس، ژیله مردانه و عینک ویفر ریبن از لباسهای جذاب مردانه به شمار میآمد. همچنین در دهه ۸۰ میلادی، افراد مشهور با ظاهری متفاوت و پیراهن مجلسی زنانه و کت و شلوار مردانه در فر ش قرمز متفاوتتر از دهههای گذشته ظاهر شدند.
مد و فشن دهه ۷۰ میلادی
دهه ۷۰ میلادی یکی از پر تلاطمترین دهه سیاسی در عصر جدید بود. در این دوره بسیاری از خانمها وارد عرصه سیاست شدند و جنبش هیپی از اواخر دهه ۶۰ میلادی تا دهه ۷۰ میلادی ادامه پیدا کرد. تاثیر این رویدادهای سیاسی را میتوان در صنعت مد و فشن به وضوح مشاهده کرد.
طراحی لباس هیپیها برگرفته از یک زندگی مستقل و آزاد و به دور از رسوم خانواده و عرف جامعه بود. از این رو خبری از کت و شلوار مردانه اتوکشیده و کت و دامن زنانه ساده نبود و این تحول عظیم نه تنها در سطح زندگی عموم، بلکه در صنعت مد و فشن اتفاق افتاد. از این رو بسیاری از طراحان مدرن برندهای معتبر در این سالها از لباسهای دهه ۷۰ میلادی الهام میگیرند.
در دهه ۷۰ میلادی، دامن کوتاه زنانه با کت بلند و دامن بلند زنانه و نیمتنه از سِت لباسهای مورد علاقه خانمها بود. در این دوره اکثر آستین لباسهای زنانه و مردانه به صورت کلوش طراحی میشد. همچنین بوت و چکمه بلند زنانه که از فرهنگ کابوی یا تگزاس الهام گرفته بود، از لباسهای مورد علاقه خانمها محسوب میشد.
کت و شلوار مشکی، سرمهای و قهوهای که در دهههای پیش از ۷۰، از لباسهای رسمی آقایان به شمار میآمد، از میان رفت و جای خود را به کت و شلوار مردانه آبی، نارنجی، قرمز، سبز و زرد داد. این مدل کت و شلوار پاچه گشاد مردانه را میتوانید در عکسهای دهه ۴۰ و ۵۰ خورشیدی ایران مشاهده کنید که محبوبیت ویژهای در میان آقایان داشت.
خرید لباس مردانهآرایش کلاسیک و رژلب قرمز در دههی ۶۰ و ۵۰ میلادی بسیار مرسوم بود. اما در دهه ۷۰ میلادی، تغییرات بزرگی حتی در محصولات و مدل آرایش خانمها نیز بهوجود آمد. برای مثال خانمها رژلب صورتی و هلویی را به رژلب قرمز کلاسیک ترجیح دادند. همچنین سایههای رنگی که از ترند اصلی تابستان ۲۰۱۹ است، از آرایش دهه ۷۰ میلادی الهام گرفته شده است.
در دهه ۷۰ میلادی، خرید طلا و جواهرات در میان خانمها و آقایان مرسوم شد و میتوان گفت توجه به اکسسوری از همان سالها شکل گرفت. از این رو میتوان به انگشتر و گردنبندهای بزرگ که از طراحی جواهرات آفریقایی الهام گرفته شده است، اشاره کرد.
مد و فشن دهه ۶۰ میلادی
در دهه ۶۰ میلادی مسئله پاد فرهنگ (Counterculture) مطرح شد. پاد فرهنگ به معنای روش زندگی و رفتاری است که با موازین جامعه سازگار نیست. از این رو نژادپرستی و تعبیض جنسیتی از میان رفت، حضور تلویزیون و رادیو در در میان خانوادهها ثابت و مدیا وارد زندگی فردی و اجتماعی عموم شد.
حضور گروههای موسیقی همچون بیتلز (The Beatles) و افراد سرشناسی همچون ژاکلین کِندی (Jacqueline Kennedy)، همسر جان اف. کِندی، سی و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا و آغاز دومین جنبش فمنیستی تاثیرات بسزایی در صنعت مد و فشن داشت. از این رو نمیتوان تاثیرات هنر و سیاست این دهه را در مد و فشن نادیده گرفت.
مطالب پیشنهادی داغ :در مد و فشن سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ چه گذشت؟
در دهه ۶۰ میلادی طراحی لباسهای ژاکلین کندی مورد توجه بسیاری از خانمها قرار گرفت. از این رو دامن زنانه تا سر زانو، پالتو زنانه رنگی، مدلهای گوناگون کلاه و کفش پاشنه بلند جزء جدانشدنی کمد لباس خانمها بود. پیراهن گلدار زنانه با دامن کلوش، کت و دامن چهارخانه از لباسهای محبوب آن دهه به شما میآمد و در آرایش صورت توجه ویژهای به آرایش چشم و رژگونه صورتی میشد.
کروات یک اکسسوری جدایی ناپذیر در استایل دهه ۶۰ میلادی آقایان بود. از این رو آقایان نه تنها در استایل رسمی خود با کت و شلوار از کرواتهای رنگی بهرهمند میشدند، بلکه همراه با پلیور و ژاکت مردانه، از کروات استفاده میکردند. همچنین عینک مربعی و کلاه شاپو استایل یک آقای خوشتیپ را در دهه ۶۰ میلادی تکمیل میکرد.
نظرات 1
بنظرم ۱۹۶۰ لباس های قشنگتری داره